MUD MORGANFIELD – US

Son of a Gun

Han vokste opp i et av Chicagos verste strøk. Her kunne man høre smell fra pistoler, se fylliker og narkomane i rennesteinen og høre sirener fra ambulanser og politibiler nær sagt hver eneste dag. Til denne verden kom Larry «Mud» Morganfield en septemberdag i 1954. Han vokste opp hjemme hos sin mor Mildred Williams og hennes syv brødre, for pappa så han lite til. Dette var nemlig McKinley Morganfield, eller Muddy Waters som ham ble kalt. Muddy var mannen som elektrifiserte den opprinnelige Delta-bluesen etter han flytta til Chicago fra Mississippi på 1940-tallet. Da sønnen Mud kom til verden var allerede pappa en kjent bluesmusiker som reiste over hele USA med sitt band, og det ble dermed lite tid til å ta seg av sønnen. Men selv om Mud vokste opp med bluesmusikk rundt seg skulle det gå mange år før han selv gikk inn på en scene. Han tjente til livets opphold som lastebilsjåfør, og det var faktisk ikke før hans far Muddy døde i 1983 at han bytta lastebiljobben med å bli en heltids bluesmann. Den gang var de beste bluesklubbene på Chicago’s sørside, og ryktene spredde seg fort om at Muddys sønn hadde arvet sin fars stemme og repertoar. Dette kan lett høres på plata «For Pops. A Tribute to Muddy Waters».

– Men jeg er ikke Muddy Waters, og jeg prøver ikke å være ham, sier Mud, men han påpeker at det er pappa som selvsagt er inspirasjonskilden.
– Nå jeg er på scenen, føler jeg også pappas nærvær, og jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å reise verden rundt og presentere deler av hans musikk, mener Mud Morganfield.

Det var imidlertid ikke før i 2007 at Mud fikk sitt store gjennombrudd ved sin opptreden under Chicago Blues Festival. Plata «Son of the Seventh Son» vakte begeistring i bluesleiren. I 2018 kom hans så langt nyeste plate, «They Call Me Mud», blant annet med gitaristen Rick Kreher, som også spilte med hans far. Han fikk opptre i BBC sitt TV-show som ble ledet av pianisten Jools Holland, og Mud fikk være med i et dokumentarprogram om blues i regi av skuespiller og musiker Hugh Laurie.

Under årets Blues In Hell kan du se og høre Mud Morganfield, og selv om Mud har mer enn nok «mojo» som både sanger og låtskriverer det ikke rart hvis tankene også går til hans far Muddy Waters som har betydd så mye for bluesens populæritet verden over. Men Mud står meget godt på egne ben, og liker du faren, kommer du også til å like sønnen.

Welcome to Hell, Mr. Morganfield.

Tekst:

Jan Erik Moe