WALTER TROUT – USA

Gitarmesteren

Han var bare 17-18 år gammel da han prøvde å komme seg inn i den lille kretsen bluesmusikere som holdt til i New Jersey, USA. I den tett befolkede delstaten nær New York fantes det tusenvis av musikere som ville prøve å komme seg fram i rampelyset, men den gang på slutten av 1960-tallet var det ikke på Østkysten det skjedde. Ungdom hadde allerede da valfartet til California og nærmere bestemt San Fransisco «to get som flowers in their hair». Det gjorde også Walter Trout, men han satset lengre sør, til Los Angeles. Der kom Walter i kontakt med et av sine store forbilder, John Lee Hooker, og fikk spille med ham.Walter var den gang en av få hvite bluesmusikere som spilte «riktig» blues på sin gitar. Han hadde hørt på folk som BB, Albert og Freddie King, foruten bluestolkere som Percy Mayfield, Big Mama Thornton, Joe Texog masse andre.

Så gikk ting i rask rekkefølge. Walter ble gitarist i det etablerte Canned Heat tidlig på 1980-tallet, og det ble turneer i USA, Europa og Australia. I 1984 hoppet han over til John Mayall’s Bluesbreakers, og gikk dermed i fotsporene til folk som Eric Clapton, Peter Green og Hi Tide Harries. Og det var her vi for første gang så Walter Trout på scenen med Mayall, faktisk i Trondheim midt på 80-taller der han delte gitarsoloene med Coco Montoya. Men turnelivet var tøft. Walter fikk store problemer med alkohol, og denne selvdestruerende livsstilen førte til at hanmåtte gjennomføre en lever-transplantasjon i 2013. Han ble liggende på et sykehus i åtte måneder etter operasjonen som også førte til at Walter mistet taleevnen samt følelsen i begge beina. Det skulle gå nærmere to år før han igjen kunne hekte på seg gitaren og stå på en scene, denne gang i selveste Royal Albert Hall i London. Sammen med kona Marie ble gitaristen også en talsmann fororgandonorer, og uttalte at «jeg er i live på grunn av at noen donerte sin lever og ikke minst på grunn av min kones innsats».

I årene som fulgte ga Walter ut flere plater som gav ham flere priser både i Europa og USA, til sammen 11 stykker.  Det er også en ære at Walter velger Norge og Hell til å lansere sitt nye album. På Blues In Hell, 2. September kan du høre Walter Trout, og hvis du vil kan du sikkert slå av en prat med gitaristen. Han er nemlig en meget folkelig person som elsker i jabbe med folk, og ikke minst, – du har sjansen til å lytte til en av verdens mest anerkjente gitarister innen blues sjangeren. Still deg tidlig i kø etter showet og skaff deg en signert cd/ LP. Så., er du interessert i blues bør du ikke la denne sjansen gå fra deg. Velbekomme.

Tekst;

Jan Erik Moe