ROY BOOK BINDER – USA

En storyteller fra New York

Akkurat nå sitter sikkert Roy Book Binder i sin campingbil et eller annet sted på Østkysten av USA, på vei til en spillejobb. Halve åretgjør han nemlig det, bluesmusikeren fra Queens i New York. Den andre halvparten av året tilbringer han stort sett i Florida der han underviser i gitarpicking for de heldige utvalgte. Og slik har han holdt på siden 1970-tallet. 

For Roy er selv en av svært få som lærte å spille gitar på denne måten, og det av selveste Reverend Gary Davis midt på 1960-tallet. Og stilarten kalles Piedmont-style, en gitarspillestil som kan være både kompleks og vanskelig. Men Roy Book Binder fikset dettesammen med andre musikere som for eksempel John Hammond, Dave van Ronk, Rory Block, Stefan Grossman og Paul Geremia.

Snart 79 år gamle Roy ble født i Queens i oktober 1943. Etter skolegang ble han sendt inn i US Navy, og tilbrakte lang tid i Europa. I Italia kjøpte han sin første gitar før han etter endt tjeneste kom tilbake til New York der han både ble elev og senere sjåfør for Reverend Gary Davis. 

Mot slutten av 1960-tallet gjorde han sine første innspillinger på plateselskapene Kicking Mule og Blue Goose Records, og turnerte blant annet i England med HomesickJames og Big Arthur Crudup. Han ga ut sinførste soloplate, «Travelin’ Man», etter en sang av bluesmannen Pink Anderson, tidlig på 70-tallet. 

Til dags dato er det blitt 15 plater som alle har fått gode terningkast, og den siste er «Live at the Fur Peace Station». Fur Peace Ranch er drevet av supergitaristen Jorma Kaukonen, mannen fra legendariske JeffersonAirplane og Hot Tuna.

I september kommer Roy Book Binder til Blues In Hell, og publikum får dermed anledning til å møte en av de aller største og beste storytellere og gitarister inne akustisk blues. Roy har gjennom et langt liv delt scener med BB King, Bonnie Raitt, Sonny Terry & Brownie McGhee, John Jackson, Ray Charlesog Doc Watson. 

Denne litt underfundige bluesmannen er en ekspert på underholdning med masse godt humør og fantastisk gitarspill. Og han har en million historier å fortelle fra et langt liv som bluesmusiker. Vi nevner bare at hans plate «Hillbilly Blues Cats» kom på listaover de ti beste akustiske plateutgivelsene i 1992. Denne

 lista inneholdt også Eric Claptons «Unplugged». 

Vi sier ikke mer.

Tekst:

Jan Erik Moe