Halvard Andresen – Årets festivalkunstner

 

Bluesmann med flere farger i paletten

Halvard var med å starte bluesfestivalen i 1992. Han har vært med som musiker i ulike konstellasjoner i flere år, og etter en pause er han nå tilbake i festivalen som årets blueskunstner.

– Jeg så ikke dette komme, sier Halvard Andresen hjemme på arbeidsrommet i sokkelen på huset i Stokkberga.

Rundt i rommet henger en rekke akvarellmaleri. På arbeidspulten ligger paletten med et rikt fargespekter, og like ved står flere gitarer, forsterkere og høyttalere. Vi er på rommet til en multikunstner.

– Jeg har tegnet helt siden jeg var guttungen, men det er først de to-tre siste årene jeg har gjort litt mer ut av det og startet med akvareller.

Skapertrang

Andresen ser flere fellesnevnere mellom det å drive med musikk og maling.

– Skapertrangen er nok den viktigste fellesnevneren. Det er ikke uvanlig at folk som driver med musikk også maler. En annen likhet er at det er morsomt å treffe publikum med et man gjør. Begge kunstformer henvender seg ut til publikum.

Selv bruker blueskunstneren Facebook aktivt som sitt utstillingsgalleri. Der får han vist fram det han jobber med, samtidig som at responsen kommer ganske umiddelbart.

– Det er jo artig å få respons på det man gjør, sier han.

På reise

At det ble akvarellmaling det skulle bli, var litt tilfeldig.

– Akvarellmaling krever veldig lit utstyr for å komme i gang. Men etter som jeg lærte mer om teknikken, oppdaget jeg at dette er en av de mest kompliserte formene for maling. Her han man ikke male lag på lag. Skal man male over noe, må man alltid gå mot en mørkere farge. Det er også mange ulike teknikker innen akvarellmaling, sier Andresen.

Musikeren og kunstneren Halvard Andresen har startet på en reise i kunstens verden. En reise der han vil finne seg selv som kunstner og for å finne sin egen stil.

– Jeg må finne det jeg trives best å jobbe med. For tiden trener jeg på å male folk. Det som preger maleriene mine så langt er at jeg og kona trives godt på reise i Middelhavsområdet. Derfor blir mange av motivene mine hentet fra bymiljø og bygninger på turer derfra.

Her er det ingeniøren og illustratørens tankesett som slår inn.

– Jeg ønsker å gjengi de stedene jeg maler mest mulig naturtro og korrekt. Gjennom et kurs jeg har vært med på har jeg også fått prøve meg på det som kalles urban sketching. Det blir noen av bildene malt på plassen. En spennende og utfordrende teknikk.

Første utstilling

Utenom galleriet Andresen har etablert på Facebook, blir utstillingen på bluesfestivalen den første for kunstneren. Den har han kalt «På reise».

– Jeg holder på å male bilder til utstillingen. Jeg må ha en del å velge i for å sette samen utstillingen til festivalen. Den blir en blanding av nye og litt eldre maleri, sier Halvard Andresen.

Tekst Bjørn Fuldseth