Tone Larsen – Årets festivalkunstner

TONE LARSEN

Årets festivalkunstner

Lager musiker-portretter i papircollage

Tone Larsen (58) portretterer musikere som har betydd mye for henne og hennes generasjon

– Jeg kommer fra en musikalsk og musikkinteressert familie. For min egen del lar jeg interessen komme til syne gjennom kunsten jeg lager. De bildene jeg skal ha med meg på utstillingen på bluesfestivalen er portretter av musikere som har betydd mye for meg og min generasjon. Som for eksempel Mick Jagger, Bob Dylan og Leonard Cohen. Det siste portrettet jeg har lagd er av Freddie Mercury, sier Tone Larsen.

Collage

Stjørdalskunstneren, som er bosatt i Sandefjord bruker collageteknikk for å lage portrettene.

– Bildene lages ved at jeg limer sammen papirbiter som jeg finner i ukeblader og magasiner. Først lager jeg en tegning av artisten, og så danner jeg portrettet ut fra den. Jeg får også lagd portrettene som et kunstutrykk på nummererte aluminiumsplater. På utstillingen vil det være både trykk og originaler med.

Kunstneren mener hennes teknikk passer spesielt godt til å portrettere godt voksne musikere.

–Teknikken gir et ganske røft uttrykk. Noe som passer bra for gamle rockere, sier Larsen.

Bluesinteressert

Festivalkunstneren har vært på mange bluesfestivaler på Hell, og det var på et besøk under årets European Blues Challenge at hun ble spurt om å være festivalkunstner.

– Det er veldig hyggelig å bli spurt om det, og jeg gleder meg til å stille ut bilder på festivalen igjen. For jeg har nemlig gjort det en gang tidligere også. For femten år siden vant jeg en motivkonkurranse bluesfestivalen arrangerte, og som belønning for det fikk jeg stille ut bilder på festivalen.

Allsidig

Utgangspunktet for kunstneren er akvarellmaling. Det er det hun har drevet med lengst. Teknikken med collage er noe som har kommet underveis.

– Jeg har flere utstillinger og prosjekter på gang. Et artig prosjekt jeg er i gang med er å lage illustrasjoner til en bok om trøndere og trøndersk humor laget av Marvin Wiseth og Bjarne Håkon Hanssen som kommer ut i løpet av høsten.

– Produserer du bilder spesielt tiltenkt festivalen også?

– Det vil komme en overraskelse til bluesen, men mer vil jeg ikke si om det ennå, sier Tone Larsen.

TEKST: Bjørn Fuldseth – BLADET