Scottie Miller til Blues in Hell

«Scottie Miller, etterkommer av Eidsvollsmann fra Stjørdal, spiller på Blues In Hell!»

Scottie Miller, oldebarn av Bjørn Ertzgaard, som emigrerte til USA i 1866, fra Stjørdal, kommer til Blues In Hell 2017. Bjørn Ertzgaards bestefar var Petter Johnsen Ertzgaard, som var på Eidsvoll i 1814, som en av Eidsvollsmennene. Scottie Millers besøk på Blues in Hell i år skjer etter en tilfeldighet på Nidaros Bluesfestival 2015.

April 2015, Nidaros Bluesfestival er i ferd med å starte, og vi er på vei tilbake til Trondheim, etter å ha plukket opp Ruthie Foster og bandet hennes på Værnes. Som artistvert treffer man artistene på flyplassen, og følger dem gjennom hele oppholdet på festivalen, og sørger for at de har det bra og får gjort det de skal på festivalen. I bilen på vei tilbake prøver man å bli bedre kjent med bandmedlemmene, og spør hvor de er fra og så videre. «Minnesota», sier den ene av dem, som presenterer seg som Scottie Miller. «Ja, da har du norske aner, da», spør jeg. «Ja, det har jeg», og så nevnte han et etternavn som ikke ga noen umiddelbar gjenkjenning.

Så kom vi frem til Royal Garden. Tradisjonen tro blir artistene tatt med på kantina og servert vafler. Mens vaflene ble fortært, kom Scottie på nok et etternavn: «I believe there is another name…Ersgard.». Vaflene ble plutselig glemt, da Ersgard er slektsnavnet til min mormor og mor, og begge to er født på Ersgard, ved Stjørdal. Allerede da var vi overbevist om at vi var i slekt. Med informasjon fra Scottie, og fra Ersgard, har vi funnet ut at Scottie Miller og jeg er seksmenninger, noe som er verdt å ta vare på når man fra før bare har to søskenbarn.

Ersgard ligger ved Stjørdal, og gården har over 250 år med historie i veggene. Gården har bevart mye av det autentiske i både bygningsmasse og omgivelser, men har i de siste årene satset som konferansesenter og hotellvirksomhet, med opera på tunet, laksefiskere, pilegrimsovernatting og andre aktiviteter som tilleggsnæring. For mer informasjon, se http://www.ersgard.no

Så, litt detektivarbeid og noen tid senere, fant vi ut at slektskapet var ekte. I april i år fant vi ut at Bjørn Ertzgaard, født i 1844, som emigrerte til USA i 1866, er Scotties oldefar. Broren til Scotties bestefar har allerede besøkt Ersgard, en gang på 70-tallet, men vi fant ut at det hadde vært en veldig god ide hvis Scottie kom med band og spilte på Blues In Hell.

Så på julebordet til de frivillige på Blues In Hell 2016 fortalte vi Kjell Inge Brovoll denne historien, og ga ham kontaktinformasjonen til Scottie, og foreslo at det hadde vært en veldig god ide å få Scottie til å spille på Blues In Hell. Og resten, som de sier, er historie.

Scottie Miller er en allsidig musiker, som er innom stilarter som New Orleans piano, Chicago Blues, Jazz, Funk, Soul, Americana, Gospel, Rock og I tillegg mer klassisk “singer-song writer” materiale. I 2008 ble Scottie innlemmet I Minnesota Blues Hall of Fame. Scottie er også med Ruthie Foster, 3 ganger nominert til Grammy, når hun drar på turne. Scotties vokal, kombinert med inderlige tekster fylt med håp, litt forvrengt Wurlitzer og Hammond-orgel, gjør at hver konsert blir en kjempeopplevelse! For mer informasjon om Scottie Miller band, se www.scottiemiller.com

“Sounds like Dr. John meets The Band at Bruce Spingsteen’s house. Highly recommended.”
– Blues Revue Magazine

Tekst: Vebjørn Halvorsen