Otis Grand & Blue Groove

The Blues Guitar Master
FREDAG 01. SEPTEMBER

The Gentle Giant of the Blues

Det er med stor glede Blues In Hell kan ønske the Gentle Giant of the blues Otis Grand velkommen til festivalen. Otis har stått på ønskelista lenge men siden han stiller store krav til medmusikantene og hvem de er har det ikke lyktes oss tidligere. Otis Grand er etter vår mening en av de beste bluesgitaristene i verden i dag og tilhører den gamle skolen av bluesgitarister. Han har også blitt kalt The European King of Jump Blues. Grands størrelse avspeiler seg ikke på salgslistene men den anerkjennelse han nyter blant publikum og musikere rundt i verden. Syv år på rad ble han kåret til Best UK blues guitarist og vi kan fortsette:

“Otis Grand…the best guitarist this country has produced in three decades” Blues and Rhythm magazine
“ Otis Grand is Britains Shining Blues star” CNN
“ American fans have a new British Blues guitar God to embrace” T. Cullen III, Blues magazine USA
“Otis Grand is Britain’s best blues guitarist since Peter Green” Blueprint
“One of the 50 greatest guitarist of all time” Guitar Magazine
“ Man, when I hear Otis ‘guitar, it takes me back to the good old days”  the legendary Sam Myers

Otis har spilt blues siden 13 års alderen hvor det bare var BB King og Robert Johnson som han lyttet til. Han har sagt en gang at han var glad for at han ikke fikk med seg påvirkningene fra Heavy blues/Rock som da var de viktigste inspirasjonene for mange noe som en vil forstå når en hører han spille. Det er ekte blues uten pedaler og masse teknisk utstyr. Otis sier at alt han trenger er en gitar da det han spiller kommer fra hjertet og ikke fra en haug med pedaler og annet teknisk utstyr. Han pleier ofte i den forbindelsen å fortelle historien om da Howlin Wolf skulle spille inn albumet «Elecric Wolf». Det som møtte Wolf i studio var en gjeng med hvite langhårede musikere med en mass utstyr. Wolfs kommentar var: «Boy, you go and get that haircut og on the way to the barber throw all the pedals and stuff into the river» Gjennom mange år har Otis Grand hatt muligheten til å jobbe tett mot mange av de største og tatt deres råd med videre. Albert Collins sa:»Turn it up.Look the audience strait in the face and beat the shit out of the guitar” John Lee`s råd var: “It doesn`t matter what you do as long as you feel it. Det vises når Otis er på scenen. En karriere som har vart i 30 år og mange som har opplevd han live med sitt band har trykket han til sitt bryst. Hans storband og jumpstil har befestet han som «numero uno» i Europa.

Første plata «Always Hot» kom ut i 1988 og den førte til at mange av de store navnene den gangen brukte Otis Grand som oppvarmingsband. Det er nok å nevne John Lee Hooker, Albert Collins, Stevie Ray Vaughan og ikke minst BB. King. BB sa engang: «You play like I used to when I was young». Otis Grand har gitt ut mange album på egen hånd men også flere sammen med andre artister som Phillip Walker, Guitar Shorty, Anson Funderburgh/Debbie Davies og Joe Houston. I tillegg er han en etterspurt producer.

I 1992 kom albumet «He knows the blues» og vi er enig med redaktøren av bluestidsskriftet Blues & Rhythm Magazine som sier at dette er at de beste album innenfor bluesstilene på mange mange år.

Som the «Undisputed leader of the British Blues» kom han i 1994 ut med albumet «Nothing Else Matters» som ga han et gjennombrudd i USA og plasserte seg høyt på blueslistene der.På denne tida kom han i kontakt med Ike Turner og utviklet ett langt og godt vennskap med Ike som varte helt til slutten av Ike`s liv. Dette medførte bla til at når Ike skulle til Europa på turne så var det Grand som var backingband. Sier ikke så rent lite om Otis stilling blant medmusikere når en vet at Turner hadde et fundamentalistisk forhold til musikken og stilte tøffe krav til backingmusikerne.

Otis Grand har vært veldig opptatt av etterveksten av bluesen. Hans startet prosjektet «Blues in Schools» som har blitt en suksess i det sørlige England. Og alle som har opplevd Otis på workshop forstår hvorfor det har blitt en suksess. Flott å se den yngre garde bli invitert opp av Grand for å få prøve seg. Sist vi så han på en workshop var det bare Otis og en gitar og en forsterker. Det hindret ikke han i å imitere stilen til mange av bluesens storheter.

For noen år siden innledet Otis Grand ett samarbeid med det svenske bandet Mike`s Blue Groove fra Umeå og har hatt flere konserter sammen. Dette samarbeidet funket så bra at Otis absolutt ville ha dem ned til Hell. Etter en konsert på Saltenbluesen på Fauske for to år siden sa han til bandet etter konserten: «Det er en stor feil med dere gutter. Og det er at dere bor og jobber i Umeå. Hvis ikke hadde dere fått mange flere jobber».

MBG består av: Mikke Nilsson på munnspill/sang, Gøran Nilsson gitar, Petter Sundstrøm bass og Rikard From keyboard. I tillegg kommer Italienske MARCELLO BORSANO, en av Grants faste støttespillere som er blant Europas aller beste bluestrommeslagere. På nevnte Saltenbluesen bisto også to blåsere fra Fauskeområdet som også var et must for Otis på Blues In Hell (han nærmest insisterte) nemlig John Kristian Magnussen på saksofon og Ole-Anders Seines på trompet så skulle det meste ligge til rette for en kjempeopplevelse eller for å si det med den store bluesentusiast Geir Hovik:

«En konsert som vil «Hit you like a train»

Så, gjett om vi er glad for at The Gentle Giant of the blues er klar for Blues In Hell og vi kan love en meget frisk og flott konsert i beste jumpstil og skulle det ikke rykke kraftig i føttene så er vel fastlegen neste

Arild Jensen 2017

Event List